Het bijzondere verhaal van

Co van den Brink

Sympathieke schaker doet ongelukkige zet

Co van den Brink is geboren in Putten en werkt vanaf 1940 als marechaussee te paard. Hij krijgt last van zijn geweten als hij een oude Joodse vrouw moet ophalen uit een ziekenhuis voor transport naar Westerbork. Hij gaat onderduiken en komt terecht in Geesteren. Hij werkt overdag bij familie Karssenberg (“De Pelleweaver”) en slaapt 's avonds in een zaadberg bij de familie Esselink aan de Meiweg.

 

Dorpsgenoot Jopie Esselink kan Co nog goed herinneren: "Als het mooi weer was gingen we zwemmen in de Bolksbeek en mochten we bij Co op de rug." Co raakt al snel bevriend met andere onderduikers en zet zich in voor het ondergronds verzet. Hij is bijzonder goed in schaken en wordt schaakkampioen in een onderlinge competitie met onderduikers in Geesteren. Ter nagedachtenis aan Co is dan ook een zomereik in het Vrijheidsbos geplant: in schaaktermen wordt de koning van het bos, de zomereik, gekozen.

Op 30 november 1944 gaat de opperwachtmeester van Geesteren de heer Bource, die de onderduikers in Geesteren waarschuwde als er onraad was, zelf onderduiken. Derk Esselink en Co van den Brink helpen die avond met een transportfiets om zijn spullen weg te brengen. Als ze op het zandpad naar de Esweg fietsen, komen ze daar mannen op onverlichte fietsen tegen. Het zijn mannen van de Landwacht en de Brandweerpolitie. Ze worden aangehouden. Co probeert nog te vluchten over het land, maar wordt zonder pardon neergeschoten… Co wordt 25 jaar.

 

Co was verloofd met Mientje toen hij in Geesteren kwam onderduiken. Wat alleen de familie Karssenbarg wist, is dat Mientje zwanger was. In november 1943 is zij bevallen van een dochter, Meep. Een paar keer maakte Co een nachtelijke reis naar Putten om even samen met hen te zijn.

 

Dochter Meep krijgt in 1967 een zoon, René. Henk van den Brink uit Putten vertelt over René en zo is hij op 5 mei 2022 voor het eerst in Geesteren voor zijn opa Co.

Co is geboren op 3 november 1919 in Putten.

Hij overleed op 30 november 1944 in Geesteren.